Славек и Славко - талисманите на Евро 2012

Славек и Славко (2012)

Талисманите на Евро 2012 се казват Славек и Славко. Първият е представител на Полша, а вторият на Украйна. Почти 40 000 фенове дадоха вота си в сайта на УЕФА за това какви имена да носят символите на футболния турнир. Предложението за Славек и Славко събра повече от половината гласове - 56%, като изпревари Сиемко и Стримко (29%) и Клемек и Ладко (15%). Талисманите поемат щафетата от близнаците Трикс и Фликс, които ни забавляваха преди 4 години в Австрия и Швейцария.

"Славек и Славко представят страните в една позитивна страна. Те са млади и енергични - също като Украйна и Полша", коментира членът на Изпълнителния комитет на УЕФА Франтишек Лауринец при представянето на талисманите.

 

Трикс и Фликс (2008)


Близнаците Трикс и Фликс бяха талисманите на първенството на Стария континент в Австрия и Швейцария. Създадени от Warner Bros. герои олицетворяваха страните-домакини на шампионата. Човечетата бяха облечени в цветовете на националните флагове на Австрия и Швейцария.

 

Кинас (2004)


В Португалия през 2004 година ни забавляваше Кинас. Това представляваше анимационната версия на момче, облечено в екипа на домакините. Името идва от "Bandeira das Quinas", което означава национален флаг на Португалия.
 

Бенелъки (2000)


Също както през 1996 година в Англия лъв, но сега с дяволска опашка и човешки ръце, беше талисманът на шампионата в Холандия и Белгия. Името му Бенелъки представлява игра на думи от "Бенелюкс" (израз, с който са известни трите съседни страни Холандия, Белгия и Люксембург) и от "Лъки" (от англ. "lucky" - късметлийски). В цвета на лъвчето са изобразени националните флагове на страните-домакини. Освен това на белгийците им викат "Червените дяволи", което беше още една причина организаторите да се спрат на този талисман. Бенелъки е обут с футболни обувки и носи топка в лявата си ръка.

 

Голиат (1996)


Лъвчето с име Голиат (Goaliath) остава в историята като талисман на Европейското първенство в Англия през 1996 година. Името идва от Goliath (от англ. - Голиат), като обаче има игра на думи с вкарването на едно "А" от "Goal" (от англ.- гол), за да се получи крайното "Goaliath". Лъвът много напомня на талисмана Уили, който англичаните създадоха за Мондиала през 1966 година, на който бяха домакини. Логично Голиат носи националния футболен екип на островитяните и държи топка в дясната си ръка.

 

Rabbit (1992)


През 1992 година шведите не проявиха кой знае каква изобретателност и взаимстваха за талисман зайчето от първенството в Германия 4 години по-рано. Сега то се казваше просто Rabbit (от англ.-заек) и имаше лента на главата и ръцете, като беше облечено в цветовете на отбора на домакините.
 

Берни (1988)


Германия избра за свой символ сивото зайче в човешка фигура Берни. Черна тениска, червени шорти и жълти или златисти чорапи, както и бели ленти на главата и ръцете оформят облеклото на талисмана. Най-често Берни е изобразяван, докато скача или води топката. 

 

Пено (1984)


Какво друго, ако не петел можеше да бъде талисман на Европейското първенство във Франция през 1984 година. Традиционният символ на страната е в екип на националния отбор и за разлика от всички останали свои наследници на другите първенства има ръкавици, в случая бели.

 

Пинокио (1980)


За първи път феновете се радваха на талисман на европейски шампионат по време на първенството в Италия през 1980 година. Домакините заложиха на добре познатия от детските приказки Пинокио. Дървеното човече с дълъг нос се радва на фланелка на "Скуадра адзура" и на бяла шапка, на която пише EUROPA 80
 

Анкета

Заслужено ли Испания защити титлата си?

цитат на деня:

"Трябва да спрем Марио Балотели на всяка цена" - Сеск Фабрегас

знаете ли че...

" Най-големият голмaйстор на европейски първенства е Мишел Платини с девет гола   "