Купата


Купата на Европейското първенство носи името на Анри Делоне. Той е първият генерален секретар в историята на УЕФА. Негова е идеята за създаването на подобен международен турнир. За съжаление, французинът умира през 1955 г. - 5 години преди първото издание на надпреварата. Наследен е от сина си Пиер Делоне, който се заема със задачата да изработи трофея. Купата се дава на шампиона, който я държи само до следващото Европейското първенство след 4 години.

Преди начало на първенството трофеят обикаля всички градове, в които ще се играят срещи.За шампионата в Австрия и Швейцария през 2008 година купата претърпя промяна, като стана по-голяма. Сребърното изделие вече тежи 8 кг. и е високо 60 см. От оригиналният вариант беше премахната малка фигура на футболист с топка. Основата на трофея стана по-широка за по-добра стабилност. На гърба на купата са гравирани имената на всички победители от първенствата на Стария континент до момента.
 

Анкета

Заслужено ли Испания защити титлата си?

цитат на деня:

"Трябва да спрем Марио Балотели на всяка цена" - Сеск Фабрегас

знаете ли че...

" На Евро 2000 има четири отбора, в които има по двама братя - Патрик и Даниел Андерсон (Швеция), Гари и Фил Невил (Англия), Франк и Роналд Де Буур (Холандия) и Емили и Мбо Мпенза (Белгия)   "